HAIR DRESSER GUIDE

Kleuren, verzorgen, knippen, stylen: om dat allemaal volgens de regels van de kunst te doen, is een diepgaande kennis van het haar onmisbaar. Daarom frissen wij je kennis hier graag even op.

1. DE BASISPRINCIPES

Van kort en dik kroeshaar tot lange, sluike lokken: haar bestaat in veel verschillende hoedanigheden. Het spreekt voor zich dat elk haartype om een andere behandeling vraagt. Kleuren, verzorgen, knippen, stylen: om dat allemaal volgens de regels van de kunst te doen, is een diepgaande kennis van de haarstructuur onmisbaar. Dat zal elke kapper beamen. Daarom frissen wij je kennis hier graag even op. Hoe zat het ook alweer met haarfollikels, keratine en elasticiteit? Dit zijn de basisprincipes.

1.1 De opbouw van haar

Elk haartje bestaat uit twee delen: de haarwortel, die zich onder de huid bevindt en dus niet zichtbaar is, en de haarschacht, het zichtbare gedeelte boven het huidoppervlak. Aan de basis van de haarwortel bevindt zich het haarzakje of de haarfollikel, waarin zich kliertjes, zenuwen en spieren bevinden – zoals het spiertje dat ervoor zorgt dat je haar recht omhoog komt te staan wanneer je kippenvel krijgt.

Haar bestaat voor een groot deel (ongeveer 91%) uit proteïnen en aminozuren. Wanneer het haarzakje nieuwe cellen aanmaakt, worden die haarcellen naar boven gestuurd via de haarwortel. Tijdens dat proces verliezen de cellen hun kern en worden ze harder doordat het vezeleiwit keratine een hoornlaag vormt. Zodra een haarcel haar kern verloren heeft, sterft ze af. Het haartje dat boven je huid uitkomt, is dus niets meer dan een ‘dode’ vezel die bestaat uit gekeratiniseerde proteïnen.

De haarschacht is opgebouwd uit drie lagen:

 • De buitenste laag (cuticula) bevat platte cellen die elkaar overlappen, zoals dakpannen.
 • De middenste laag (cortex) bevat keratinevezels.
 • De kern bevat het haarmerg (medulla).

1.2 Haarverzorging

Om je haar gezond te houden en het te laten glanzen, moet je het goed verzorgen. Net zoals de huid, wordt ook je haar dof als het niet voldoende nutriënten krijgt. De gezondheid van je haar staat of valt met de kwaliteit van de producten waarmee je het verzorgt. Twee ingrediënten zijn daarbij essentieel: proteïne en vocht. Al onze haarverzorgingsproducten bevatten beide sterkmakers voor je haar.

Proteïne

Zoals we hierboven al uitlegden, bestaat elk haartje uit proteïnevezels. Veelvuldig gebruik van shampoo, conditioner, haarkleuringen en andere producten kunnen die vezels beschadigen. Het gevolg is kapot en dof haar. Om de structuur en het vochtgehalte van je haar op peil te houden, moet het gevoed worden met proteïnen.

1. Tarweproteïne

 • helpt het haar om vocht vast te houden
 • geeft volume
 • maakt het haar minder poreus
 • houdt het mooi glad
 • heeft een herstellende functie

2. Sojaproteïne

 • legt een beschermende en dekkende film op het haar
 • houdt vocht vast
 • voegt glans en volume toe
 • maakt het haar makkelijk te stylen

3. Zijdeproteïne

 • voorkomt uitdroging van het haar
 • herstelt
 • is een goeie bron van plantaardige proteïne eigen aan huid en haar
 • vormt een beschermlaag

Vocht

Warmtetoestellen, zoals een haardroger of een stijl- of krultang, onttrekken vocht aan het haar. Om te voorkomen dat het haar uitdroogt en om het elastisch te houden, zijn vochtinbrengende verzorgingsproducten nodig.

1. Algen

 • voedend
 • hydraterend
 • verstevigend
 • beschermend

2. Katoen honingdauw extract

 • stimuleert de keratinevorming
 • heeft een beschermend effect

3. Provitamine B5

 • houdt vocht vast
 • gaat haarverlies tegen

 

1.3 Nuttige haarweetjes

Wist je dat de toestand van je haar veel zegt over je gezondheid? En dat een mens per dag gemiddeld vijftig tot honderd haren verliest? Breid je haarkennis uit met deze algemene haarweetjes, die beslist het onthouden waard zijn!

De functie van haar

 • Je haar beschermt je tegen invloeden van buitenaf, vooral koude.
 • Wanneer de spiertjes onderin het haarzakje samentrekken, bezorgen ze je zo kippenvel: je haren gaan letterlijk rechtop staan.
 • Dof haar? Dat kan te wijten zijn aan een vitaminetekort. Neem je wel voldoende ijzer, proteïne en omega 3-vetzuren op uit je voeding? Haaruitval kan ook een symptoom zijn van ziekte.
 • De kleur van je haar onthult je leeftijd. Jammer voor wie vroeg grijs wordt – iets waar veel mannen mee te maken krijgen ...

Dun of dik, veel of weinig?

 • Een haartje is 0,04 tot 0,15 micrometer dik. Of zeggen we in dit geval misschien beter dun?
 • Blonde types zijn de trotse bezitters van zo’n 140.000 haren, bruinharigen moeten het doen met 110.000 haren, en de roodharigen houden het bij een karige 80.000.
 • Haar groeit gemiddeld één centimeter per maand.
 • Haaruitval is perfect normaal. Per dag verliezen we vijftig tot honderd haren. Vooral in de herfst en de lente.

De ene haardos is de andere niet

 • Bij kroeshaar – typisch voor Afrikanen – ligt het haarzakje bijna horizontaal tegen het schedeloppervlak.
 • Bij het dunne, golvende haar van de meeste Europeanen ligt het haarzakje schuin op het hoofd.
 • Het typische dikke, sluike haar van Aziaten moet het dan weer hebben van een haarzakje dat rechtop staat.

 

 

2. KLEUREN

Ga je voor hoogblond, koperrood, kastanjebruin of ravenzwart? Of kies je voor het oplichtend effect van highlights in je zomerse coupe? De trends bepalen tegenwoordig wat dé haarkleur van het moment is. De trendgevoelige fashionista’s onder ons laten zich dus al eens graag een andere haarkleur aanmeten, ook al zijn haarkleuringen niet altijd even gezond voor je haar en hou je bij het kiezen van de kleur maar beter rekening met je persoonlijke haartype en –textuur. Haar verven vergt dan ook een specifieke kennis en kunde. In dit hoofdstuk: een overzicht van do’s, don’ts, tips en broodnodige achtergrondinformatie.

2.1 Natuurlijke haarkleur

Tussen donker en licht haar zitten flink wat kleurverschillen. Er zijn tien tot twaalf natuurlijke haarkleuren. Van ravenzwart tot hoogblond: je natuurlijke haarkleur hangt af van het dominante pigment in je haar.

 • Het pigment eumelanine is aanwezig in bruin en zwart haar.
 • Het pigment feomelanine is dominant in rood haar.
 • Blond haar is het resultaat van weinig pigmentaanmaak.
 • Totale afwezigheid van pigment in het haar wordt albinisme genoemd.

Naarmate we ouder worden, krijgen we grijs of zelfs wit haar. Dat komt doordat er minder melanine aangemaakt wordt in het haarzakje en er dus nieuwe haren groeien die kleurloos, en dus grijs of wit zijn. Op welke leeftijd je haar grijs wordt, is een zuiver genetische kwestie.

Overigens kan je haarkleur veranderen in de loop van je leven. Het is niet omdat je als baby en peuter blonde krullen had, dat je die als volwassene zult behouden. Het gebeurt vaak dat de kleur van je haar – en ook die van je ogen – door de jaren heen wat donkerder wordt.

 

2.2 Haartextuur en –structuur

Als we over haartextuur spreken, zijn volume en densiteit de codewoorden bij uitstek. En uiteraard is er ook een verschil tussen steil of sluik haar en krullend haar. Over de factoren die de haartextuur bepalen, en dan vooral in welke mate het haar golft of krult, lopen de meningen uiteen. Wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met de ligging van de haarschacht. Een ronde haarschacht zorgt voor steil haar. Hoe vlakker de haarschacht is, hoe meer het haar krult.  

Ook de dikte van haar wordt bepaald door de haarschacht, en meerbepaald de omvang ervan. Hoe groter de omtrek, hoe dikker het haar. We spreken over ‘dun’, ‘normaal’ en ‘dik’ haar, of in termen van consistentie over ‘fijn’, ‘medium’ en ‘grof’ haar. Die laatste omschrijvingen hebben te maken met het volume van de haarschacht en de sterkte van de haarstreng. Fijn haar heeft een minder volumineuze haarschacht en een fijnere haarstreng dan grof haar. De openstaande cuticula van grof haar maken het dan weer poreuzer dan fijn haar.

 

2.3 Haartypes

Steil haar is van nature recht en krult niet. Doordat de haarstreng niet krult, glanst dit type haar en is het lichtjes vet. Dat komt omdat de talg die in de haarschacht geproduceerd wordt, zich makkelijk kan hechten aan een volledig rechte en dus niet-golvende haarstreng.  

Golvend haar krult lichtjes en maakt een S-vorm. Het is niet zo vet als steil haar – met dank aan de licht krullende haarstreng – maar ook niet overdreven droog.

Krullend haar vertoont eveneens de S-vorm maar krult nog meer dan golvend haar. Het vormt van nature ringetjes, zonder dat daar specifieke stylingproducten of manipulatietechnieken voor nodig zijn. Het is vrij droog. De talg moet zich een weg zien te banen vanaf de haarwortel tot in de haarstreng, via de S-vormige bochten en krulringetjes in het haar. Daardoor raakt de talg meestal niet tot beneden en blijft het haar droog.

Kroeshaar is intens krullend haar zonder de afgelijnde krulringetjes van type 3. Nat of droog, dit type haar behoudt zijn krullen te allen tijde. Het is meestal extreem droog haar, omdat de talg niet tot in de haarstreng geraakt.

 

2.4Soorten haarkleuring

Zoveel verschillende haartypes en –texturen vragen natuurlijk om aangepaste kleuringstechnieken en –producten. Ga je voor een tijdelijke, semi-permanente, demi-permanente of permanente nieuwe haarkleur? Laat je bij je keuze leiden door onderstaande richtlijnen.

Tijdelijke kleuring

Een tijdelijke haarkleuring is verkrijgbaar in allerlei vormen: spoelingen, gels, sprays, en foams. Typisch voor een tijdelijke kleuring is een resultaat dat lichter en helderder is dan dat van een semi-permanente of permanente kleuring. Een tijdelijke kleuring wordt vaak gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals een verkleedfeestje of een halloweenparty.

De pigmentmoleculen in een tijdelijke haarkleuring zijn te groot om tot in de buitenste laag van het haar (cuticula) door te dringen. De pigmentpartikeltjes hechten zich dus wel aan de haarschacht, maar zijn daar heel makkelijk weer van te verwijderen – zelfs al met één wasbeurt. Op droog of sterk beschadigd haar blijft de tijdelijke haarkleur soms wat langer ‘plakken’.

Semi-permanente kleuring

Een semi-permanente haarkleuring bestaat uit kleinere pigmentmoleculen dan een tijdelijke kleuring. Deze partikeltjes dringen slechts gedeeltelijk in de haarschacht, waardoor de kleur gedurende 4 tot 5 wasbeurten blijft zitten. Een semi-permanente kleuring bevat nauwelijks tot geen chemicaliën, zoals peroxide of ammoniak, en is daarom een uitstekende keuze voor beschadigd of fragiel haar.

Hoe diep de kleur doordringt, hangt af van de natuurlijke haarkleur en porositeit van het haar. Er zullen dus altijd subtiele kleurverschillen merkbaar zijn in een en dezelfde haardos. Dat is niet erg, want het levert een natuurlijker resultaat op dan de permanente kleuring, die erg solide en dominant is. Het nadeel is wel dat grijze of witte haren minder bedekt worden door een semi-permanente kleuring en dus altijd wat lichter zullen uitvallen. Gaat het maar om een paar grijze haartjes, dan valt dat niet zo op. Als het er meer zijn, is een permanente kleuring een betere optie. Is die overgang te drastisch? Dan kun je dat oplossen door een semi-permanente basiskleur aan te vullen met highlights.

Let wel: met een semi-permanente kleuring kan je de natuurlijke haarkleur niet lichter maken.

Demi-permanente kleuring

Een demi-permanente haarkleuring bevat een ander alkalisch bestanddeel dan ammoniak (ethanolamine, natriumcarbonaat). Je gebruikt dit type kleuring in combinatie met een kleurontwikkelaar, maar die bevat een lagere concentratie waterstofperoxide dan de ontwikkelaar die je gebruikt voor een permanente haarkleuring. Omdat de alkalische bestanddelen in een demi-permanente kleuring minder krachtig zijn dan ammoniak, onttrekken ze de natuurlijke pigmenten minder makkelijk aan het haar dan hun permanente varianten. Ook met deze kleuring kan je het haar dus nooit lichter maken.

Demi-permanente kleuringen zijn beter geschikt om grijze haren te bedekken dan semi-permanente kleuringen, maar ze doen dat dan weer minder efficiënt dan permanente kleuringen.

Ten opzichte van een permanente kleuring heeft de demi-permanente kleuring heel wat voordelen:

 • Je bereikt een natuurlijk resultaat met meer kleurschakeringen.
 • Het is zachter voor je haar en daarom ook veiliger, vooral voor beschadigd haar.
 • De kleur verdwijnt geleidelijk aan, wasbeurt na wasbeurt, zodat de uitgroei minder opvalt en je makkelijker van kleur kunt veranderen.
 • Donkere kleuren houden doorgaans zelfs wat langer stand dan aangegeven op de verpakking.

Permanente kleuring

Een permanente kleuring bevat meestal ammoniak, een sulfaat dat de haarschacht openzet, waardoor de kleurpigmenten snel tot in de kern van het haar doordringen. In combinatie met een kleurontwikkelaar en een oxiderend bestanddeel kan het haar permanent geverfd worden.

Hoe meer kleurontwikkelaar je gebruikt, hoe meer de kleuring het natuurlijke pigment aan het haar zal onttrekken. Wil iemand met donker haar graag twee tot drie tinten lichter worden? Dan heb je meer kleurontwikkelaar nodig dan in het omgekeerde geval. Om een permanente dekking van grijze haren te garanderen, moet je een timing van 30 tot 45 minuten respecteren.

 

2.5 Haarkleurtips

Hoe behoud je je nieuwe haarkleur?

 1. Gebruik kleurbeschermende shampoo en conditioner.
 2. Kies voor sulfaatvrije shampoo.
 3. Gebruik zilvershampoo en -conditioner als je je blonde haarkleur een boost wil geven.
 4. Verzorg je gekleurde haar af en toe met een haarmasker met uv-bescherming, of met producten die het haar diepgaand voeden om het glanzend en zacht te houden.
 5. Vermijd chloor.
 6. Bescherm je haar met de juiste producten tegen de hitte, voor je aan de slag gaat met warmtetoestellen zoals een krul- of stijltang.

Kan je haar ook op natuurlijke wijze kleuren?

Voor wie de chemicaliën in traditionele haarkleuringen liever niet gebruikt – bijvoorbeeld omdat ze allergische reacties of huidirritatie kunnen veroorzaken – zijn er tal van natuurlijke alternatieven voorhanden. Henna is een van de bekendste voorbeelden; daarmee geef je het haar een felrode tint. Met indigo- en zwarte-walnootpoeder kleur je het haar donker. Kamille en goudsbloem geven het haar een donkerblonde kleur. Thee gemaakt van zwarte theebladeren, zoals hibiscus, staat eveneens bekend als een natuurlijk haarkleurmiddel. Veel van die natuurlijke kleuringsmiddeltjes kan je thuis aanbrengen, maar er zijn evengoed kappers die professionele haarkleuringen met natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Let op: ook als je natuurlijke haarkleurmiddelen gebruikt, doe je er goed aan om handschoenen aan te trekken.

 

3. KNIPPEN

“Mijn schaar moet vooral goed in de hand liggen.”

“Mijn schaar is mijn allerbelangrijkste werkinstrument.”

“Mijn schaar? Een verlengstuk van mijn hand!”

 

Klinken deze uitspraken je bekend in de oren? De ene schaar is inderdaad de andere niet. En geen enkele kapper kan zonder dat ene, allesbepalende werkinstrument. Waarop moet je letten wanneer je een schaar koopt? En hoe weet je of het wel ‘jouw’ schaar is? Eén ding staat vast: kwaliteit primeert altijd.

 

Soorten scharen

Een kappersschaar is het resultaat van doorgedreven technisch vakmanschap. We onderscheiden twee types:

 • kappersscharen (om te knippen)
 • effileerscharen (om uit te dunnen)

Afmetingen

Kies je schaar in functie van hoe groot je handen zijn: een kleine schaar past het best in een kleine hand, een grote schaar in een grote hand. Hou daarnaast ook rekening met deze factoren:

 • Een kleine schaar ligt goed in de hand en dient voor het fijne knipwerk vlakbij de hoofdhuid.
 • Een grote schaar is handig voor het knippen ‘over de kam’, wat vaak gebeurt bij een mannensnit.

Doe de test!

Zo weet je of je een schaar met de juiste afmetingen gevonden hebt:

Leg de schaar in je handpalm en laat het handvat rusten op de muis van je duim. Het mes moet reiken tot aan het uiteinde van je middelvinger.

De lengte van een schaar wordt altijd gemeten vanaf het puntje van het mes tot aan het grootste handvat. De vingersteun wordt niet meegerekend.

De meeste scharen wegen 30 tot 50 gram, maar het ideale gewicht van de schaar verschilt ook weer per individu. Enkel de kapper zelf voelt aan welk gewicht het beste aanvoelt.

Onze tip? Neem je tijd om de ideale schaar te kiezen, want een schaar die niet bij jouw knipstijl past, kan tot allerlei fysieke ongemakken leiden: carpaletunnelsyndroom, tendinitis, slijmbeursontsteking, aanhoudende pijn in nek, schouders of rug, ... Met de juiste schaar kun je al deze problemen vermijden.

Verschillende modellen

Ga je voor traditie of mag er een hoek af zijn – letterlijk dan? Dit zijn de schaarmodellen waaruit je kan kiezen.

1.Klassiek

Bij dit model is alles symmetrisch: de handvaten staan op dezelfde hoogte en er loopt een denkbeeldige rechte lijn doorheen het mes en de schroef.

 • Oud maar oerdegelijk design, traditionele look
 • Ideaal voor kappers die knippen met middelvinger en duim
 • Ook geschikt voor linkshandigen

2.Assymetrisch

Het assymetrische model heeft handvaten die assymetrisch staan ten opzichte van elkaar en van het mes. Een denkbeeldige lijn loopt vanaf het mes doorheen het bovenste handvat.

 • Modern design
 • Ideaal voor wie duim en ringvinger gebruikt om de schaar vast te houden
 • Voorkomt overstrekking van de duim en verlicht de spanning in de spieren van de arm, de nek en de schouders

3.Craene

Deze variant op het assymetrische model heeft een meer gestroomlijnd design met een lager handvat.

 • Biedt de mogelijkheid om de elleboog te laten zakken tot een natuurlijke positie, zodat er minder spanning zit op schouder en pols
 • Ideaal handvat voor wie graag knipt met open hand
 • Ideaal voor wie graag knipt volgens de klassieke kniptechniek met naar elkaar gerichte handpalmen.

Ergonomische schaar

Een ergonomische schaar is specifiek ontworpen om de spanning op de hand, arm, schouder en rug van de kapper te minimaliseren.

 • Het gebogen handvat voor de duim vermindert wrijving en verlicht de druk
 • De ruimte tussen de vingers voorkomt spierkrampen
 • Biedt een optimale controle tijdens het gebruik

Schroef

De kapper kan de schroef aanpassen en zo bepalen hoe soepel de schaar opent en sluit. Om comfortabel te knippen, moet je schaar makkelijk en zonder al te veel krachtuitoefening openen en sluiten.

Messen

Om te knippen heb je nood aan verschillende types messen. Snijbladen om te slicen, fijne effileertanden om dik haar flink uit te dunnen of laagjes te knippen, of klassieke microbladen voor een basissnit.

Staal

Naast technisch vakmanschap bepaalt ook het staal de kwaliteit van een kappersschaar. En de prijs, natuurlijk. Al onze scharen worden gemaakt van roestvrij staal uit Japan, Korea, Duitsland, Taiwan, China, India of Pakistan. Japans staal wordt beschouwd als het beste op de markt.

Weetjes

 • Gebruik een professionele kappersschaar enkel om haar mee te knippen.
 • Maak je schaar elke dag schoon met een zachte doek, om haar- en vuilresten te verwijderen.
 • Smeer de schroef regelmatig met olie.
 • Je schaar laten vallen? Dan is ze zeker beschadigd, ook al zie je er niets aan.
 • Elk half jaar moet je schaar bijgeslepen worden, anders wordt ze bot.

 

4. ELEKTRO

Een haardroger die perfect in je hand ligt. Een stijltang die supersnel opwarmt. Een tondeuse met een krachtige batterij, die je kunt opladen terwijl je ze gebruikt. Kortom, elektrotoestellen van hoogstaande kwaliteit: ook díé heb je nodig om je haar perfect in vorm te brengen ... en te houden.

 

4.1 Haardrogers

Een goede haardroger moet aan allerlei voorwaarden voldoen: hij moet goed in de hand liggen, maar ook multifunctioneel én krachtig zijn. Let goed op een aantal technische aspecten van je haardroger om er zeker van te zijn dat je voor kwaliteit kiest.

 • Blaasmonden bestaan in verschillende groottes en vormen. De beste klikken vast, zodat ze tijdens het brushen stevig blijven zitten. Meestal heb je twee blaasmonden, die de lucht geconcentreerd samenbrengen op het haar. Daarnaast heb je ook de diffuser nodig. Deze tool bootst het proces van het natuurlijk ‘aan de lucht’ drogen na, maar dan lekker snel. Ook je diffuser moet klikvast op de haardroger zitten.
 • De haardroger moet goed in de hand liggen. Heel populair is de Soft Touch: een zacht en gripvast rubber.
 • Het hart van de haardroger? Dat is de motor. Hij zuigt koude lucht aan en stuurt die langs een weerstand om op te warmen. Professionele haardrogers hebben een krachtige AC-motor. Deze motor is veel krachtiger dan een DC-motor. Veel luchtverplaatsing is trouwens belangrijk voor professioneel gebruik, want daardoor kun je sneller brushen met een even mooi resultaat tot gevolg.
 • Check altijd de wattage van je haardroger. Haardrogers met een hoog wattage hebben veel kracht en creëren dus veel luchtverplaatsing. Het nadeel is wel dat ze meer lawaai maken en meer energie verbruiken.
 • De filter is een heel belangrijk onderdeel. Zit hij verstopt? Dan raakt de haardroger snel oververhit en gaat hij kapot. Regelmatig en grondig reinigen is dus de boodschap!
 • Met de bedieningsknoppen zet je je haardroger helemaal naar je hand. Twee snelheden, twee temperatuurstanden en een Cold Shot Button om de brushing te fixeren.
 • Een flexibele kabel geeft je heel wat bewegingsvrijheid.
 • Voor de globetrotters zijn Dual Voltage-haardrogers bijzonder handig. Die kan je namelijk aansluiten op de twee meest gangbare netspanningen ter wereld.

En over elektriciteit gesproken … Wist je dat ons haar van nature positief geladen is? Dat zorgt wel eens voor een pluizig kopje. De oplossing voor dat probleempje? Negatieve ionen! Kies voor een haardroger met een ionengenerator in de motor, een keramische laag op het rooster, of een combinatie van de twee.

Het neusje van de zalm binnen de haardrogertechnologie? Dat heet Advanced Magnesium. Door het toevoegen van magnesium in de blaasmonden, de diffuser en op het rooster wordt de droogtijd aanzienlijk verkort en glanst het haar als nooit tevoren!

 

4.2Stijltangen

Een stijltang krijgt zelfs de meest weerbarstige haardos in bedwang en is daarom een geliefkoosd instrument van kappers én consumenten.

Stijltangen bestaan in eindeloos veel maten, vormen en kleuren, maar de behuizing is altijd gemaakt van hittebestendig materiaal. En dat is geen overbodige luxe, want met een temperatuurbereik van 110 °C tot 230 °C kan de temperatuur snel hoog oplopen. Gelukkig kun je de gewenste temperatuur eenvoudig instellen met de temperatuurregelaar – ofwel digitaal, ofwel via een draaiwieltje – en zo voorkomen dat je stijltang te heet wordt, wat het haar kan beschadigen.

Een verwarmingselement onder de platen zorgt voor de opwarming van deze platen. Goede stijltangen bevatten een verwarmingselement dat de platen zeer snel opwarmt: 180 °C in minder dan 20 seconden. Goede platen houden de warmte ook lang vast. Voor een glanzend en gezond resultaat heb je platen nodig die de warmte op een zachte manier doorgeven aan het haar. De lengte en breedte kunnen variëren, maar perfect glad moeten de platen van je stijltang altijd zijn. De Floating Plates behoren tot het beste wat de wereld van stijltangen te bieden heeft: dankzij veertjes of gel onder de platen zijn ze flexibel en glijden ze beter over het haar.

Je platen moeten ook sterk en slijtvast zijn, en daarin speelt het materiaal een belangrijke rol.

 • Keramische platen zijn basic, maar goed. Duurdere stijltangen bevatten verschillende lagen keramiek of een mix van keramiek en toermalijn.
 • Titanium platen zijn supersterk, duurzaam en licht. Ze glijden beter dan keramiek en hebben een luxueuze look.
 • Magnesium platen zijn nieuw op de markt. Deze platen geven hun warmte snel door aan het haar, waardoor het stylen aanzienlijk sneller verloopt.
 • Nog een extraatje?  Nano Silver-platen bevatten een klein beetje zilver, waardoor bacteriën geen kans maken. Een plus voor hygiëne dus!

Professionele stijltangen hebben een flexibele kabel - liefst een Swivel Cord – die een grote  bewegingsvrijheid garandeert. Dual Voltage is dan weer ideaal voor wie de stijltang meeneemt op reis. Deze modellen passen op de twee meest gangbare netspanningen ter wereld.

 

4.3Tondeuses

Kwaliteit en ergonomie zijn een topprioriteit als het over tondeuses en trimmers gaat – of zouden dat alleszins toch moeten zijn. Erg gewild is de Soft Touch, een tondeuse van zacht rubber met een goede grip. De snijkop van je tondeuse moet breed zijn bij de clippers en smaller bij de trimmers, én altijd gemaakt zijn van roestvrij staal met een laagje titanium, keramiek of carbon.

De meeste tondeuses zijn voorzien van clippers met driehoekige tanden. Duurdere tondeuses hebben  x-vormige clippers, die de rondvliegende haartjes in toom houden. Let ook op de hoek van de snijkop: die moet altijd evenwijdig zijn met het hoofd, zodat je comfortabel kan trimmen en scheren. Kies de opzetkammen die je nodig hebt voor elke kniplengte en bevestig ze aan de clippers. Idealiter kun je ook op het toestel zelf een kniplengte instellen.

 • Ook een tondeuse moet het hebben van een krachtige motor, net zoals een haardroger. De basismodellen beschikken over een DC-motor, de professionele modellen zijn voorzien van een AC-motor. Check altijd het wattage!
 • De klassieke batterijen in de basismodellen verliezen hun kracht meestal vrij snel – zeker als je ze telkens herlaadt wanneer ze nog niet helemaal leeg zijn. Kies daarom voor li-ionbatterijen: die blijven veel langer krachtig. Is je batterij opgeladen? Haal ze dan meteen uit het stopcontact; zo gaat ze langer mee. Het Intelligent Charging System regelt dat automatisch.
 • De ideale tondeuse heeft een snoer en werkt zowel met als zonder dat snoer. Opladen terwijl je scheert: handig, toch?
 • Ook bij de tondeuses heb je Dual Voltage-modellen, die je kunt aansluiten op de twee meest gangbare netspanningen ter wereld.
 • Grondig reinigen is een must om de levensduur van je tondeuse optimaal te benutten. En het is extra makkelijk met het Quick Release System.

 

Benieuwd naar het aanbod van professionele haarkleuringen, knipbenodigdheden en elektrotoestellen van Pro-Duo? Surf verder naar onze website of spring eens binnen in een van onze winkels! Onze specialisten staan voor je klaar met advies en tips.